Banka Motiva

Projekat je deo programa “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” koji implementira Crveni krst Srbije u još 5 zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Crvenog krsta Austrije i razvojne agencije Austrije. Projekat je finansijski podržan sredstvima Evropske unije. Sa projektom Banka Motiva – postavljamo novi sadržaj “65+” na web platformu www.kreativnalab.rs koju smo uspostavili u maju 2017.g kroz projekat “Kreativna laboratorija” a koji je sufinansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i na kojoj je do sada umreženo 15 umetničkih i zanatskih škola u Srbiji.

Cilj projekta je podizanje kvaliteta života starijih osoba iznad 65 godina, kroz sticanje novih veština i znanja učestvovanjem u kreativnim radionicama koje smo organizovali za njih u ovom projektu. Učesnice radionica su sa teritorije nekoliko beogradskih opština: Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Rakovica, Barajevo.
Tokom trajanje projekta odrzali smo 12 tekstilnih radionica i savladali 4 tehnike rada na tekstilu (pletenje, pustovanje, heklanje i vez). Napravili smo kolekciju mustri koje su učesnice donele od svojih kuća, fotografisali smo ih profesionalno, zahvaljujući jednoj od njih, Ivani Cecen, klasifikovali smo ih Marina Kostić i Ja i spremili za brošuru i izložbu. Naročito smo ponosni na naš inovativni proizvod koji smo nazvali “Inkluzivni prekrivač” i koji je rezultat rada 45 učesnica koje su pohađale radionice i vredno uradile delove za njega. Njegova finalna izrada i izgled (spajanje vunenih kvadrata i loptica) rezultat je zajedničkog dizajna moje asistentkinje na projektu, Marine Kostić, dizajnerke tekstila i docentkinje na Metropoliten Univerzitetu u Beogradu i mene, Vesne Rusić, jel se tradicionlanim tehnikama prerade vune, bavim od svoje 6-te godine. Ovim proizvodom smo napravili vezu tradiconalno & novo i spojili prenosioce znanja i veština i dizajnere.
Ovaj projekat je primer za međugeneracijsku saradnju i iz tog razloga ste dobrodošli da nam se pridružite, da li svojim sugestijama, predlozma ili idejama na našim FB stranicama: BANKA MOTIVA, Kreativna laboratorija i Re Crafts cluster.

autor projekta: Vesna Rusić

 
 
 

Projekat je finansiran od strane Evropske Unije

 

Donatori

 
 

 
  CHIEDERE